Thursday, September 11, 2014

あぱかば

Amboi title, tulisan Jepun ngko. Tulisan Hiragana tersebut berbunyi Apa Kaba!

Ahemmm...lama menghilang ni sampai tak reti nak bagi salam dah ke? hahah
Assalamu'alaikum semuanya pun~~~

Pada asalnya aku tak berhajat pun nak buat update sebab entry ni lebih kepada personal aku. Tapikan, memandangkan banyak new experiences, new people yang aku hadapi, maka ianya wajar dikongsikan bersama.

Ingat tak dulu aku penah mentioned yang akan menghilangkan diri, meh nak cite apa sebabnya. Matlamat aku adalah untuk duduk di Jepun. Sebelum ke sana haruslah buat persediaan dulu kan. Hajatnya, nak study Japanese language kat sana, tapi kos dia setahun korang boleh beli kereta Viva spec paling basic. hahah.

Tak dapat duduk lama sana pun takpe, 3 bulan pun ok la. At least dapat experiences. Lama gak aku pikir dan dok tunggu turn sambil tu buat study language school mana aku nak gi menuntut ilmu ni kat KL. Bila dah jenuh memikir tu, akhirnya aku pilih ICLS cawangan KL. Takpe kut aku reveal nama skolah ni. Pasal diorg ni macam agak secretive skit la pasal taknak org lain disclose apa silibus diorang.  

Itu permulaannya, actually lama gila aku tunggu turn pasal untuk once a week class asik penuh je. Lantas aku memberanikan diri untuk sacrifice annual leave aku dan go for intensive class which klas tu adalah pada weekday.

Sebelum nak raya tu, tetiba je aku memberanikan diri sambil convince bos aku supaya dia approve cuti aku. Cuti sebulan ngko! Boleh gi jenjalan Europe tuh. hahah. Dalam masa yang sama, aku ada rasa perasaan tak sedap. Aku pun buat la solat Istikarah selama tiga malam berturut2. Amboi....nak cari jodoh ke? Eh bukan bukan, kan ke bila kita berada dalam keadaan tidak tentu hala dalam membuat keputusan, maka itu adalah salah satu langkah terbaik?

Kelas bermula dari 4hb Ogos hingga 10hb September 2014. Sebelum nak cuti panjang tu, pada hari ahad 3hb Ogos, sempat melepak dengan kengkawan dulu. Time tu aku dah rasa cam......adakah keputusan yang aku buat ni betul? what if.....aku fail half way ke?

Rilek brader. Negatif sangat ko ni. Jadi, aku pun gamble lah. 3 hari pertama, Ya Allah, rasa dah macam 3 bulan dah ni. Adui~~ Memang takde masa nak main weh. Setiap hari kena hafal benda baru.

Apa yang aku boleh cakap adalah.........seronok belajar bahasa ni rupanya ye! Memula kelas tu memang kanak-kanak abis. Ini membuat aku terpikir, camne la dulu belajar omputih dgn BM ye. Tau-tau sekarang ni dah boleh bercakap.

The downside of class intensive ni adalah masa untuk kuasai sesuatu grammar tu adalah tiada. Terlalu fast phase. Setiap hari lesson baru. Dan perkara penting yang aku belajar tentang salah satu culture Jepun adalah mereka ni perfectionist. Culture Melayu? Ada sikap....ah~ takpela, sikit aja. Apa yang dimaksudkan perfectionist tu adalah mereka tidak sukakan kesalahan. Kalau boleh zero error. Sebagai contoh, ko tulis tak betul, tertinggal titik ke, muncung tak betul ke salah terus.

Let saya ko buat ayat, Dewasa ini tren fesyen dan gay K-pop adalah sangat terkenal. Nampak tak apa silap tu kan? Jadi culture diorang klo satu huruf tertinggal pun walaupun struktur ayat tu betul, maka keseluruhannya akan salah. So dalam exam, itu adalah perkara yang paling digeruni akibat kecuaian diri sendiri.

Rasionalnya disini ada bagusnya dimana katakan perihal tulisan ni dididik sejak awal,maka dikemudian hari tak menyusahkan ramai pihak. Yela kan......klo dah tulisan serupa macam tulis pakai kaki kiri, tak ke orang yang nak membaca tu menyumpah? (jujurnya....akulah tu .hahah) Oh ye. Bahasa Jepun menulis adalah 書きますatau bila ditranslate Romaji berbunyi kakimasu。Hahaha. kan ke "kaki" tu.

Akhir kata, best gila la jadi fulltime student ni. Aku tak penah pun merasa menjadi pelajar sepenuh masa sejak abis SPM. Sampaikan, bila aku masuk opis arini, aku rasa cam nak berhenti keje je. Stress keje satu hal, penyakit malas bila lama sangat cuti. Sekarang aku dalam proses mencari skolah baru sebab skolah sedia ada ni takde kelas ari Sabtu.

Bersambung........

Haaa ngko~~ cam gadis-gadis bukan buku iols? Tu tajuk buku sama dengan tajuk entry ni. Mujur sebelum aku masuk skolah aku dah tau nombor, hari, Hiragana dan Katakana. Banyak membantu gak tu pasal ada juga time aku blur bila tengah menulis, sensei explain pahtu tetiba dia tanya soalan. Sebut pasal sensei ni, tetiba rasa sedih. Ada dua orang sensei kesukaan balik Jepun. Sorang balik for good. Sorang lagi balik time kitorang final exam. Jadi tak dapat beli hadiah utk mereka berdua.

First keje skolah, hahahah. Kanak-kanak sangat bukan.

Acu lihat last keje しゅくだい Shukudai=keje skolah. Dah takde gambar rajah dah. Aku sampai rasa nak renyuk pahtu lontar ke luar tingkap la akibat tak reti nak buat.

Tambah lagi aktiviti kanak-kanak. Tulis kena ikut kotak tu betul-betul ye, klo tak salah.

Ini adalah tiga exam papers aku utk tiga level yang diambil dalam masa satu bulan. Lihatlah makin lama makin merudum markah aku tu. Elehhhh~~ nak menunjuk la tu. Bukan! Tu bukan niat utama. Setiap hari aku spend 4 jam disekolah dan 4 jam dirumah untuk study lagi. Sebab aku dah nekad utk give 100% effort untuk perkara yang aku dah sacrifice banyak benda. Duit, masa, cuti. Maka kenalah berusaha keras. Ada je bebudak phail. Nak kesian pun tak boleh sebab diorg sendiri aku tgk takde effort.

4 comments:

  1. Lama menyepi sekali datang tulisan hiragana yg kuar..meh Jm reply : あなたがいなくて寂しいです dh pandai baca kan)
    Nak menghilangkan diri? mestilah ingat!!! hamooi buat solat istikoroh tu..x pe petunjuk dari AALAH adalah terbaik!!
    rupanya pegi elajar bahasa Jepun? nk stay di Jepun katanya..mau migrate ke sanakah?
    sis JM inat nak masuk kelas Manderin or Korea sbb teringin nk migrate ke Seoul kalau boleh..ehh bleh ke>
    Wahh..sebulan Class..RESULT tip top..TAHNIAH Rei!!!!
    Di mana ada kemahuan di c tu ada Highway!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow wow~ pandai dia menaip kanji. hahah

      InsyaAllah ada rezki, berhijrah kesana. Takde rezki pun takpe. Sebab so far sangat berpuas hati dan happy dapat belajar bahasa lain. heheh

      Delete
  2. Pergh, gigih!.. Salute la bro..

    Sembang psal language, bru aku teringat dh 4 tahun aku tinggalkan Deutsch.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko lagi hebat bro. tau Deutsch. jeles

      Delete