Wednesday, June 25, 2014

Financial Implication - Japan 2014

Eh~ kata nak menghilangkan diri?

Sabar-sabar, ni ada satu lagi entry. Post kali ni bukanlah bererti untuk menunjuk-nunjuk berapa dah belanja duit utk travel Japan 2014. Kan aku ni pelupa, jadi lebih baik aku rekodkan, supaya senang dikemudian hari utk aku buat rujukan. Gitueeeee~~

Day 1
Train card di Nagoya (Manaca) - 2,000 yen

Day 2
Sushi dan onigiri - 700 yen
Reload train card - 1,000 yen
Sushi - 300 yen
Reload train card - 1,000 yen
Instant rice + Drink - 704 yen

Total expenses day 2 = 3,704 yen

Day 3

Train card in Tokyo (Suica) - 3,000 yen
Breakfast - 2,395 yen
Lunch - 1,680 yen

Total expenses day 3 = 7,075 yen

Day 4
Onigiri - 108 yen
Instant rice - 132 yen
Reload train card - 1,000 yen
Instant rice - 108 yen

Total expenses day 4 = 1,348 yen 

Day 5
Public phone - 120 yen
Drink + Snacks - 750 yen
Dinner - 650 yen

Total expenses day 5 = 1,520 yen

Day 6
Subway (Kyoto-Marutamachi) - 260 yen
Instant rice - 297 yen
Bus - 230 yen
One day bus pass - 500 yen
Drink - 140 yen
Onigiri - 140 yen
Fridge magnet - 1,880 yen
Onigiri - 108 yen

Total expenses day 6 = 3,555 yen

Day 7
One day bus pass - 500 yen
Ice cream - 200 yen
Train ( Kyoto-Osaka ) - 560 yen
Reload train card - 1,000 yen
Drink - 151 yen
Lunch - 450 yen
Public phone - 30 yen
Dinner - 1,467 yen
Okanamiyaki - 380 yen

Total expenses day 7 = 4,738 yen

Day 8 
Train to Osaka airport - 1,060 yen
Fossil watch - 11,900 yen
Kit Kat - 3,100 yen

Total expenses day 8 = 16,060 yen

Grand total expenses in Japan = 40,000 yen

Breakdown expenses in Japan
  • Transportation - 12,110 yen
  • Meal - 10,465 yen
  • Souvenir - Snacks - 3,100 yen
  • Souvenir - FM - 1,880 yen
  • Watch - 11,900 yen
  • Misc. ( Call, locker ) - 545 yen
Total 40,000 yen @ RM 1,265.00

Expenses before travel
  • Air ticket KL-Nagoya (Meal+Luggage) = RM 281
  • Air ticket Osaka-KL (Meal) = 12,600 yen @ RM 398
  • Willer bus (Nagoya-Tokyo) - 4,010 yen @ RM 127
  • Willer bus (Tokyo-Kyoto) - 3,910 yen @ RM 123
  • Accommodation in Tokyo (Capsule Hotel) - USD40.64 @ RM 130
  • Brahim - RM 83
  • Kasut - RM 509
  • Filter holder for camera - USD20 @ RM 64.00
Total - RM 1,715.00

Grand total expenses = RM 2,980.00


So basically, klo nak ikut belanja yg sebenar masa di Jepun tu adalah 22,575 yen @ RM 714. Aku bajet untuk transport aku disana lebih kurang 13,000 yen ( ini tak termasuk tiket bas yg dah beli siap2), sekali kurang dari itu. Alhamdulillah. Terima kasih banyak kat host-host aku. Klo tak, masak weih nak bayar duit penginapan.

Secara kesimpulan, duit belanja disana, bawa RM 1,000 pun dah cukup. Ini untuk orang kedekut macam aku la. Tapi klo yang memang kaki melaram, pantang nampak barang itu ini atau byk nak beli souvenir, kena bawa lebih la ye~ hahah

 

5 comments:

  1. ape2 pun transportation la paling banyak skali makan duit kat sane ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju sangat. kena estimate lebih skit utk transport.

      Delete
  2. Untung lah ada HOST kat sana boleh save penginapan..nak try cari 'HOST' tapi tak berani

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat jepun macam susah nak cari host perempuan. foreigner pun cam tak byk je.

      Delete
  3. Omaiiii...dah ada entry baru ni...
    Ni dah sambung blaja ke blom?

    Napa la mahal sgt eh transport kat sana..sedeh...

    ReplyDelete