Wednesday, January 8, 2014

Day 7 - Gyeongbokgung, Banpodaegyo, Silkworm Bridge

October 31

Bertemu kembali.

Aku: Wan, aku rasa harini aku nak buat ujikaji skit la.
Wan: Apa dia?
Aku: Kita tgk nanti ek, kat sini ramai warganegara Malaysia. Kita tengok apa riaksi diorg bila aku greet diorang.
Wan: Ok.
Aku : Assalamualaikummmmm~~~ ( Nada girang aku kepada makcik melayu yg tgh betulkan stroller anak beliau)
Makcik: ( Pandang pelik sambil buat muka seolah-olah nak cakap "Ngko ni dah kenapa?!")

See~~~ Aku malas nak taip panjang berjeler la kan. Tiap kali aku jumpa stranger Korean, mesti aku akan greet terutama bila naik bas, nak beli topap, nak beli kimbab dan sebagainya. Dan diorg mesti akan reply. Eh kau ni~~ bersangka baik. Mana tau makcik-makcik tu jawab salam ko dalam hati ke?
Well~~

Aku membuat pilihan yang tepat utk memasuki Gyeongbokgung pada musim luruh. Memandangkan dulu tak pernah masuk, jadi ini adalah satu langkah baik bagi menambah pendapatan pelancongan Korea Selatan. Kesitu pulak......

Ekcheli plan nak pergi semua palace yang ada. Tapi perlu ke? Cukup satu palace aja. Itupun dah tak larat nak pusing. Silap aku tak kuatkan semangat utk explore tempat ni. Hasilnya, aku dah termiss satu spot shooting. Aiya~

Tersilap percaturan masa sekali lagi. Kami tiba awal dilokasi Banpodaegyo. Hajatnya nak shoot timelapse sambil skit2 sunrise. Yang buat sakit hatinya, tgh sedap shooting, aku mula pelik kenapa lampu bangunan floating yg kalerful tuh tak menyala plak lampunya. Sampai kesudah tak menyala. Barangkali hari minggu aja diorg buka. Nak jimat letrik katanya.

Kesilapan kedua, lima jam weh dok kat situ. Tahap kesejukannya toksah cakap. Ada la sorang mamat omputih ni, dengan berseluar pendeknya, melakukan aktiviti riadah. Wah! Bukan main handal ko bang.......aku yg dah berlapis-lapis baju ni dah mengigil-gigil. hahah

End of day 7 : 19,995 steps taken equivalent 15.99km

Tiket masuk dan keluar ikut suka.

Tak ramai yang shoot kat sini, tak tau kenapa. Adakah sebab ianya jauh dari jalan utama?

Lama gak lepak sini utk sunting timelapse

Satu benda yang aku suka, bila dah shoot kat tempat redup tu, agak2 dah kesejukan, gi lah ke tempat panas tu. Nyaman kembali. Kat Mesia terbalik. Tempat redup tu la yang aku slalu cari. Huahuhauh

Pasti ramai yg dah ada gamba bumbung ni dalam koleksi mereka.

Kat sinilah tempat aku berpisah dengan wan gara-gara aku cepat sangat nak kedepan.

Takpa...pandai dia nanti. Dia dah besau. Moh sambung jenjalan.

Teringat cerita Sungkyunkwan Scandal. Scene yg mcm ni.

Tudiaa~~~ banyak pokok merah.

Meh selfie seround~~ ekekeke

Shooting attraction

Langit biru tuh~~ Alhamdulillah

Penulis bergamba bersama peminat. ekekek. Takde ah. Sebenarnya, aku tau diorg nak minta tolong utk ambilkan gamba diorg, tapi aku sengaja tunggu nak tgk diorg berkenan ke tak kat aku? Eh....diorg nak ke tak minta pertolongan aku. hahah

Aku mula memikirkan nasib wan. Lama gak tunggu area sini. Kut dia muncul ke?

Nak shoot port ni sbenarnya tak boleh, sebab dia dah berpagar. Tapi aku tgk rakyat korea sendiri langgar peraturan, trus terjebak. huhuh

Ramai orang tu~ Mungkin Wan ada kat sini. Aku dah tergerak hati nak tinggalkan dia dan terus proceed ke next destinasi. Akan tetapi, aku mula berfikir, bagaimana jikalau dia diculik dan kemudian menjadi mangsa perdagangan manusia.

Next stop kami adalah Banpodaegyo. Apa macam daa kat Express Bus Terminal tu takde Loteria. Perut dah mengigau ni. Akhir kata kami pergi aja menjamah ni kat kedai roti. Aku punya sandwich, wan beli yg tuna tu. Kami sengaja beli dua perisa berbeza sebab nak rasa. Sedang makan tuna, tiba-tiba aku ada satu perasaan yg dlm tu cam ada ham. Aigo~~~

Misi ke destinasi jambatan utama.

Bila jalan berdua, tau-tau dah sampai kat sini. Pantas sungguh

Lighting sunset yang menarik. Rezki...Alhamdulillah.

Aku cakap kat Wan, "Sewa beskal bes ni pusing satu taman"

Tapi tak bernasib baik jua, sebab lampu bangunan tu tak menyala.

Disebabkan aku ni tamak haloba....jd aku bungkus dua kimbap segi tiga nims.

Tak cukup dengan itu, aku tambah lagi roti mocca ni. Rasa dan bau mcm rotiboy, cuma ni keras sedikit. Ada mamat delivery pizza tgh dok bagi pamphlet pizza. Ikutkan hati nak je aku order.

Adeh~~~mana daa air pancut? Adakah mlm ni tak jadi pertunjukan? Adakah aku tersalah hari?

Lupa nak check timetable shownya. Main lightrail dulu ah. Tapi~~ takde kereta yang lalu pon?

Selepas bertarong dengan kesejukan, akhirnyaaaaa~~ kuar gak ko ye?

Siap berlari kesana kemari utk tukar spot. Pas abis show, aku tanya wan, "ko nak shoot lagi ke? aku tak sanggup tunggu lagi dah...hahha"

Dah setel shoot, aku bawak wan gi Silkworm Bridge plak. Dah alang-alang. Setel sini, kami bergegas ke Gangnam. Namun begitu, takde apa pun disitu. Aku saje je nak tgk apa ada kat sana sebab tak pernah sampai. Basically, harini aku agak keciwa skit sebab tak pergi ke spot shooting yg aku dah survey kat tenet.




8 comments:

  1. nice shoot.. bley la jd guide klo g cnie.. bley ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila masukkan wang deposit kedlm acc. huhuh

      Delete
  2. Was blog hopping when I came across your blog and....Waaaa.... Mmg cantik2 your pics taken ni. Time ni almost autumn kn? Kat station mana you stopped to get to that bridge ey?

    ReplyDelete
    Replies
    1. thx for the visit.
      yup. rezki dpt daun yg cantik. cuma silap x abis xplore.
      yg silkworm bridge tu i dah upkan entry guide nak gi ke situ. basically klo takut sesat, berhenti di stesen Seocho.

      Delete
    2. Mmg jenuh nk abis explore klu dh smpai ke Seoul... xpe leh repeat jerrr.. hehehe. Tp seyes yg silkworm bridge tu cantik.. coming up ni mesti kna gi ni...

      Delete
    3. lampu jambatan ni bley tukar1 kaler. kena hiking skit klo nak naik port ni.

      Delete