Sunday, May 8, 2016

Day 2 Part 2 - Menuju Puncak Gunung Prau

Sambungan dari Day 2 Part 1

Lepas kami breakfast merangkap lunch, pulang ke rumah tumpangan, dan berehat. Dalam pukul 11 pagi baru kami memulakan perjalanan mendaki Gunung Prau. Perjalanan mengambil masa selama 4 jam. Dalam perjalanan tersebut ada la dalam 5-7 kali berhenti. Pancit weihhhh~~ hahah. Aku dah la first time.



Ni bag yang nak dibawa oleh porter.

Briefing sebelum pendakian.

Barisan porter. Yang bag merah tu chief tukang masak. heheh

Bergamba dulu

Memula tu aku ingat kena naik kereta, kemudian baru berjalan. Rupanya dari rumah tumpangan tu dah start kena jalan kaki.

Nampak rilek je kan?

Masih rilek lagi

Perjalanan mendatar ni melalui kebun-kebun dan juga ladang-ladang.

Meh abang belanja gamba tuan umah skit. heheh

Ni suku pun tak sampai lagi ni.

Baru nampak signboard selamat datang. hahah

Ok, dah start mendaki. jeng jeng jeng

Nak tercabut jantung aku. Tu Pak Arman, paling senior dalam ahli rombongan.

Sini, baru sampai suku perjalanan. Geng-geng porter ni ada susuk ke? Bukan main laju lagi panjat.

Ni la last aku jumpa diorg, pasni dah hilang kemana ntah geng-geng porter ni.

Aku mantain pace dok depan skali atau no 2-3. Tak larat juga nak mengejar si kopi dan........

Gezzeg ni. 

Permandangan hutang sini takde apa yg menarik bertambah kabus. Tapi port ni aku suka sebab cantik.

Silap langkah bye-bye. Tak dan nak tukar lens fisheye bagi menggambarkan gambaran keseluruhan.

Baru 50% perjalanan ni. hahah

Ok, dah nak sampai, kabus mula tebal

Oh yeah, dah 95% perjalanan. Kami berehat sambil menikmati pemandangan

Aku sempat shoot satu frame timelapse kat sini.
Mesej jangan buang sampai bukan main berpuitis lagi
Hari macam nak hujan, kami pun teruskan perjalanan
Last bukit nak kena daki, kemudian sampai.

Siut je diorg ni, tau-tau khemah dah siap. Bukan main laju lagi.

Elok, kami sampai, beberapa minit lepas tu hujan tak berhenti sampai la kemalam.

Time ni hujan renyai, view sunset cantik, nak shoot takut deman plak. Last-last nikmati aja pemandangan ni dari khemah

Sempoi gila dinner kami. Perut lapar memang tak fikir apa lagi dah. Aktiviti kami, sampai 8 malam je, selebihnya tidur. hahaha

11 comments:

  1. baca entry ni je pun dah gigil lutut, cemana nak hadap nanti ni? haish!!
    btw, tongkat tu perlu sesangat ke atau takde pun takpe?

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa turun lagi scary, sebab silap langkah bye-bye terus.

      Kayu sakti tu, membantu bila nak turun nanti. Time memanjat mcm takde function sgt.In my case tak pakai, tapi effect beberapa hari lepas tu lutut bergegar . hahahah

      Delete
    2. Owh, orait. Malas nak angkut tongkat sakti sebenarnya, hihi. Lutut bergegar lepas tu takpe, jangan masa nak turun tu. Mau merangkak turun..

      Thanks, info.. =)

      Delete
    3. masa turun pun buleh bergegar dah. hehehe
      selamat memanjat ye

      Delete
  2. track landai camni ok lagi but stamina mmg kena kuat..kalau x..kaki akan cepat cramp

    ReplyDelete
  3. hadooii..gambar tuan umah pun sipi sipi jek..bak sini selpie satu kalau berani hahaahh

    ReplyDelete
  4. sis JM rasa track ke gunung prau ni x seteruk rinjani...rinjani mmg kalau org tak kuat..x leh sampai puncak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulan 9 nak gi rinjani ni. tak tau la bley ke tak. hahah

      Delete
  5. Malam2 sejuk x? Tolong suggest baju yg ssuai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sejuk, heattech uniqlo, pastu jumper ke atau sweater tebal. paling penting sleeping bag yg tahan sejuk.

      Delete