Sunday, September 20, 2015

Mari Berbicara Dalam Bahasa Jepun

Adeh~~~ lupa lagi password. 

Assalamu'alaikum semuanya pun. Apa khabar hendaknya?
Nak jadi femes melalui blogging, tapi malas haplod entry baru. Mengeluh jela mampu. Haish~~~

Ok, memandangkan aku dah lama tak travel, jadi aku decided untuk haplod entry yg berkaitan kebahasaan yang telah aku join. Erti kata lain, Language Exchange group. Apa lagi, Bahasa Jopun la.

Banyak aktiviti sebenarnya, so entry kali ni paling fresh sebab chat meeting ni baru berlaku Sabtu lepas. Lokasi tidak mahu didedahkan, sebab takut bila orang google nama tempat tu, kang kuar plak blog ni. Tak pasal2 femes mak nanti. haaa~~~

Ekcheli, ada sedikit insiden berlaku tempoh hari dimana kami telah dihalau oleh pihak pengurusan.Pendek cerita, first kami conduct simple activity, seken bawak makan luar, third kami occupied banyak meja. Point paling utama yang kami kena adalah sebab bawak makanan luar tu.

Salah seorang co-organizer kami, dengan rela hatinya untuk menyediakan satu kuih Jepun yang bernama Dango. Bukan Hana Yori Dango ye! Itu drama. hahah. Rasanya macam kuih koci aja. Beza sos dia adalah soy sauce yang telah diadun disebati dengan gula. Kira masam-masam manis la rasanya tu.

So, masa distribute kuih tu, time tu la salah seorang pekedai tu buat complained dan kami telah didatangi oleh pihak pengurusan. Kena dah~ Point dah ada, tinggal nak kena halau je.

Memang salah kami, buat activity tanpa permit. Cewah, bunyi cam nak conduct demo je. hahah. Tapi kan, sepanjang kami buat kat area dan spot yang sama, kedai tu memang takde orang nak datang sangat. Iya la, jual nasi campur, siapa nak makan nasi campur malam-malam bila kuar? Aku pikir logic macam tu je, sebab memang human behaviour iaitu bila keluar makan terutama di shopping complex, takan ada orang nak makan nasi campur punya waktu malam.Kebetulan aku jumpa abg aku kat situ tempoh hari, dia yang mesti nak kena nasi-nasi, aku tengok dia makan Pepper lunch. Kelas ngko bang. Conclusion, itu memang basic behaviour manusia untuk reward themselves bila makan di luar.

Ok enough said, bukan cite pasal nasi yang aku nak highlight. Cuma aku tetiba terpikir yang situasi di atas macam terjadinya peniaga-peniga melayu kat medan selera tepi jalan. Contoh, ko nak makan bihun, tapi bihun takde jual kat kedai yang korang duduk tu. Kedai yang korang duduk tu jual nasi ayam, isunya, kedai korang duduk tu tak bagi korang bawak makanan kedai sebelah atas alasan nanti pinggan susah nak asing dan kadang-kadang dia highlight isu kekotoran pula. Contoh lain, kes berebut pelanggan dan klo nak makan, kena makan kedai dia je. Klo korang datang rombongan cik kiah, camne nak solve problem ni? Sebab semua mesti nak dok sama-samakan.

Perkara ni, aku tak kata semua tempat, tapi tak dinafikan tiada isu ini yang tidak terjadi. Mesti berlakunya.Kang aku bagi lokasi, orang post kat fesbuk, kompom aku femes sebab para pihak yang tidak berpuas hati akan bash aku. Ok habis story.

Last skali, memandangkan aku adalah salah seorang working committee dalam language exchange group ni, jadi aku ingin mengambil kesempatan untuk promote fanpage nya. Mohon jangan segan silu untuk like dan join aktiviti-aktiviti kami.

Sila search KL Japanese-English Language Exchange di pesbuk. Terima kasih semuanya pun.



 







Ini adalah winning team dalam cabaran membina menara Marshmallow dengan menggunakan 20 batang spaghetti, dan selifon tape.

Tengoklah crowd yang hadir. Mau tak kena halau.


15 comments:

  1. nah!!! Rei dah kembali setelah sekian lama 'menyepi'

    ReplyDelete
    Replies
    1. sob sob sob~
      terharu femes blogger masih ingat kat orang yang dah lama menyepi. Terima kasih dengan kunjungan JM Briani.

      Delete
    2. itu namanya low profail..x sombong hikss..tak pernah try JM Briani tu...tgk harga pastu blah camtu je

      Delete
    3. Banyak btul komen JM, dah mcm ruangan chatting hahahah.

      Ni yang terharu ni. sob sob sob ( sambil mengesat air mata mengalir berjujuran)

      Delete
    4. balas dendam sbb lama x update..hihihih

      x cukup tisu nah BALDI heeee

      Delete
  2. walaupun dah lama x bersiaran tetapi sis JM tetap kenal Rei so kira masih femes uolss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baca blog JM senyap2 je, klo komen kang beratus-ratus lagi komen JM. hehehe

      Terima kasih banyak ye atas kunjungan

      Delete
    2. kih kih kih ..ni komen 'selamat' ke

      Delete
  3. ni baru nk komen betul2...tapi baru intro belum habis baca entri nya..setujulah jugak part 'kena halau' jika nk mkn bihun tapi x de bihun bawak mknan luar..bila tempat dh penuh..org nk mkn nasi lemkak kat mana dorang dn duduk..then x de order..marah tuan kedai kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, setuju sangat. Sebab budaya ni patut dah kena mansuh dah. Sama-sama nak mencari rezki kut.

      Kat fanpage tu memang ada muka, mohon lihat. Main organizer kami, dia yang upload. Ikut hati Rei, nak je dilit gamba tu, tapi dia boss kan. hahaha

      Delete
  4. kalau ada gambar Ei terpampang dalam fesbuk KL Japanese-English Language Exchange tu sah2 excited nk LIKE tapi kalau di tutup dengan Pororo x nk lah :P

    ReplyDelete
  5. Welcome back...ehhhh
    Hahhahhah.......takder plan nk ke jepun lg ker? Tiket hokkaido dah start jual dahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sob sob sob. sis Liza masih kunjung sini. Tambah lagi sentap sebab sorang lagi femes blogger datang berkunjung.

      terpaksa stop travel la kak, insyaAllah, ada rezki nanti akan ceritakan.

      Delete
  6. ni dekat food court nu sentral kan?

    ReplyDelete